Za njega se može reći da je svestrani lovac, on napada svoje žrtve u zraku, zemlji, vodi…



Suri orao je univerzalan lovac, on je predator. Tačno zna kada,gdje i zašto napada! Napada da bi preživio i njegove žrtve se bore za život i služe se instiktima i čulima i odlično poznaju svog protivnika odnosno svoga napadača. Za njega se može reći da je svestrani lovac, on napada svoje žrtve u zraku, zemlji, vodi.
Suri orao može biti težak do 5 kilograma, to mu ni malo ne smeta da zadrži i savlada protivnika težine do 25 kilograma. Odnos u težini 1 prema 5. U svijetu je poznat kao ”zlatni orao” zbog boje perja.
Naseljava veći dio Europe, izuzev Engleske. Ima ga u Aziji, a i u Sjevernoj Americi. Živi usamljeno, izbjegava čovjeka. Ne voli blizinu naselja, njegov teren naječešća je stepska visoravan, planinske zaravni, rubovi gusti četinarski šuma. Kao univerzalci lovac, hrani se onim što ima na svom terenu. Sisari i gmizavci to mu je prvo na jelovniku, rjeđe napada ptice a, redovno dolijeće na lešinu. Napada i veće sisare, ali samo kad procijeni da može da ih savlada.
U Kazahstanu sa njime love i vukove, ali vukovi srednjoazijski planina nisu toliko krupni kao vukovi Europe,Sibira. Orao mnogo češće napada lisicu i njene mlade. Suri orao i lisica to su zakleti neprijatelji. Od domaći životinja prvo će potražiti kokošku, mačku pa i psa.
Suri orao u prirodi ostavlja potomstvo jednom godisnje. Ženka u divljini nosi 1 do 2 jajeta. Orlovi koji su danas u posjedu ljudi su takozvani imprinti. Jednom davno uzeti su iz prirode, registrovani i tako u kontrolisanim uslovima ostavljaju potomstvo. Evidencija o njihovom broju strogo je kontrolisana. Takvi orlovi su u vlasništu sokolara. Sokolari žive životom prošlosti , žive sa pticom koja ih prihvata kao svog roditelja i što je još važnije kao partnera koja dolazi do plijena i do hrane. Čovjek i ptica love zajedno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.