Južna Afrika je jedna od posljednjih država na svijetu koja vjeruje u iskreni suživot ljudi i životinja…



Južna Afrika je jedna od posljednjih država na svijetu koja vjeruje u iskreni suživot ljudi i životinja. U jedan takav suživot južnoafrikanci vjeruju sa svojim pingvinom, koga smatraju domaćom životinjom.
Afrički pingvin živi na jugozapadnoj obali Afrike, mogu narasti do 65 cm visine i izmedju 2,5 i 4 kg težine. Imaju crnu traku i crne tačke na grudima: tačan raspored i veličina trake jedinstveni su za svaku jedinku, poput otiska prstiju kod ljudi.
Mužjaci su krupniji od ženki i imaju veće kljunove. Njihova prepoznatljiva crno-bijela boja je osnovni oblik kamuflaže – bijela za grabljivice koji vrebaju iz vode i gledaju prema gore, a crna za grabljivice iz zraka koji odozgo gledaju na mrku površinu vode.
Plivaju brzinom od 7 km/h i mogu biti bez vazduha do 2 minute. Najveća brzina plivanja koju mogu razviti je 20 km/h.
Druo ime je ”magareći pingvin” koje su dobili zbog zvukova koje proizvode i koji nalikuju magarećem zovu.
Žive u kolonijama. Počinju se pariti kad imaju izmedju 2-6 godina. Ženke dostižu spolnu zrelost s oko 4 godine, a mužjaci s oko 5 godina starosti. Razmnožavaju se tokom cijele godine, a glavna sezona parenja počinje u februaru. Ženke liježu dva jajeta, s periodom inkubacije od 38 do 42 dana.
Grabljivci koji ih ugrožavaju su: morski pas i tuljan, a od kopnenih životinja love ih: mungosi, domaće mačke i domaći psi. Galebovi ih ugrožavaju tako što im kradu jaja i odnose tek izlegle mladunce.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.